Konstrukcja
if+Present Simple+will+bezokolicznik
lub
WILL+bezokolicznik+if+Present Simple
Zaczęłam juz gdzies ten wątek więc może by go przenieśc tutaj własnie od czego zalezy w konstrukcji miedzy tymi dwoma przykładami maleńkie lub kiedy zaczynać if a kiedy will w zdaniu???
Pomogła: 59 razy Dołączyła: 23 Maj 2008 Posty: 1079 Skąd: podkarpackie
Wysłany: Sro 27 Maj, 2009
Nie ma reguły gramatycznej na to, zależy na co chcesz zwrócić uwagę rozmówcy; czy na przyczynę czy na skutek.
I will go with you if I am healthy. Pójdę z tobą jeśli będę zdrowa. Zwróć uwagę na tłumaczenie I Conditional. Dla mnie w tym zdaniu ważniejsza jest informacja, że pójdę.
If I am healthy, I will go with you. Teraz dla mnie ważniejsza jest informacja o moim zdrowiu. Zwróć uwagę na przecinek.
Jednym słowem nie ma reguł gramatycznych co do kolejności użycia zdań if i will..
Przed przyczyną dajesz if, natomiast przed skutkiem dajesz will, a kolejność zdań nie ma znaczenia gramatycznego. Musisz jedynie rozpoznać, co jest przyczyną, a co skutkiem.
Przed przyczyną dajesz if, natomiast przed skutkiem dajesz will, a kolejność zdań nie ma znaczenia gramatycznego. Musisz jedynie rozpoznać, co jest przyczyną, a co skutkiem.
Nie wiem czy o to Ci chodzi?
Tak to jest jasne ale spójrz na mój przykład niżej kiedy ze zlepków czegoś tam mam uzyć if i will i właśnie wtedy nie wiem jak ma to być. To sa przykłady z książki i nie jest powiedziane co ma być. Sama mam wstawić odpowiednią konstrukcję. Czy mam to wyłapać na podstawie użych zdań co powinno być piewrsze if czy will czy sama zadecydować co użyć.
she/eat all that cake/be sick
If she eats all that cake, she'll be sick.
I/be late for work/not get up now
I'll be late for work if I don't get up now.
Coś takiego robiliśmy wczoraj na zajęciacha a jutro mam mieć już z tego sprawdzian .
Nie sądzę aby to było bez znaczenia co chcę użyć if czy will. Przepraszam ze gmatwam ale mam problem.
Musisz po czasownikach rozpoznać przyczynę i skutek. W Twoich rozsypankach wyrazowych masz: eat i be sick - najpierw musisz zjeść, żeby chorować i masz przyczynę - if i masz skutek will be sick. Podobnie w drugim przykładzie.; late - not get up now. Jeśli nie wstaniesz teraz, to się spóźnisz. Przyczyna - if i skutek will.
Musisz po czasownikach rozpoznać przyczynę i skutek. W Twoich rozsypankach wyrazowych masz: eat i be sick - najpierw musisz zjeść, żeby chorować i masz przyczynę - if i masz skutek will be sick. Podobnie w drugim przykładzie.; late - not get up now. Jeśli nie wstaniesz teraz, to się spóźnisz. Przyczyna - if i skutek will.
Teraz już jaśniej tylko skąd mam wiedzieć kiedy użyc if a kiedy wiil jako pierwsze w zdaniu. Powiedzmy ze wiem co jest przyczyna a co skutkiem w zdaniu tylko nie wiem właśnie czy użyć if czy will jako pierwsze w zdaniu.
Anaya prosze o cierpliwość ale naprawdę tego nie łapię...
Kiedy czegoś nie pojmę nie bardzo wiem co z tym "fantem" zrobić.
skąd mam wiedzieć kiedy użyc if a kiedy will jako pierwsze w zdaniu.
to nie ma znaczenia, które zdanie będzie pierwsze.
Ważne jest natomiast zastosowanie przecinka. Tak jak masz użyte jest właściwie.
Chyba już wiem w czym tkwi przyczyna niezrozumienia. Zmyliły mnie te zdania w rozsypankach które wcześniej napisałam. Teraz już wszystko jasne anaya dziękuję już po raz kolejny nie wiem który. Pamiętam najważniejsze aby znaleźć w zdaniu przyczynę i skutek.
Ps. W tłumaczeniu jesteś lepsza niż mój lektor
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum